Thuis een Laadpaal Installeren: Wat Moet Je Weten?

Picture of James

James

Specialist in verduurzaming en elektrificatie.
Wallbox Copper SB Laadpaal

Als je de overstap naar een elektrisch voertuig hebt gemaakt of overweegt, is het installeren van een laadpaal thuis een essentiële volgende stap. Deze blog gaat dieper in op alles wat je moet weten over het kiezen en installeren van een laadpaal, de risico’s van zelfinstallatie, en de voordelen van een professionele installatie.

Wallbox Pulsar Plus Installatie

De Wallbox Pulsar Plus is een model dat vaak geïnstalleerd wordt.

Het keuzeproces.

Stap 1
Controleer meterkast

Is je meterkast 1-fase of 3-fase? Dit is namelijk een belangrijke factor voor de laadsnelheid van jouw laadpaal. Controleer wat jouw huidige vermogen is (de meeste huishoudens hebben een 3-fase aansluiting van 25A). Je kunt ook jouw netbeheerder raadplegen om dit te verifiëren of contact opnemen met een erkende installateur.

Heb je voldoende ruimte voor de installatie van een laadstation of laadpaal? Er moet een nieuwe groep worden geïnstalleerd, evenals een automaat voor de beveiliging van jouw laadstationaansluiting.

Stap 2
Kies de laadsnelheid

Laadpalen variëren in laadvermogen, meestal van 3,7 kW tot 22 kW. Hoe hoger het kilowattage, hoe sneller je auto oplaadt, maar dit kan ook meer aanpassingen aan je thuisnetwerk vereisen. In Nederland zijn de meeste huizen voorzien van een 3-fase 25A installatie, waardoor een laadvermogen van maximaal 11 kW meestal voldoende is.

Stap 3
Bepaal de kabelroute

Meet eerst de afstand van de meterkast naar de plek waar de laadpaal geïnstalleerd wordt. Voeg bij deze afstand ongeveer 3 meter extra toe. Dit is nodig voor de route van de kabel vanuit de grond omhoog naar de meterkast en buiten vanuit de grond naar het laadstation. Controleer ook of er muurdoorboringen nodig zijn voor de kabelroute en of er een toegankelijke kruipruimte is.

Stap 4
Kies de plek van het laadstation

Beslis of het laadstation aan de muur bevestigd wordt of op een losse paal komt te staan. Een handige tip: hoe dichter bij de meterkast je het laadstation plaatst, des te lager zijn de installatiekosten. Overweeg ook de optie van een langere laadkabel van het laadstation naar je auto, als het laadstation verder weg staat. Mocht de laadkabel over een openbare stoep moeten lopen, kijk dan naar vergunningsvrije oplossingen, zoals een ChargArm, om problemen te voorkomen.

Stap 5
Kies een laadstation

Laadpalen variëren van eenvoudige offline modellen tot geavanceerde slimme laadpalen. Overweeg of je een vaste of losse kabel wilt, de gewenste laadsnelheid en de garantievoorwaarden.

Slimme laadpalen zijn ideaal als je elektriciteitsverbruik moet verrekenen of als je zonnepanelen hebt, omdat je via een app laadsessies kunt beheren.

Offline laadpalen zijn eenvoudiger en vaak goedkoper, geschikt voor moeiteloos opladen.

Laat je adviseren door een specialist voor de beste keuze nu en in de toekomst.

Stap 6
Kies een gecertificeerd installatiebedrijf

Een laadpaal is een complex elektrisch apparaat dat om een deskundige installatie vraagt. Kies daarom voor een ervaren en gecertificeerde installateur. Deze professionals zorgen voor een veilige installatie volgens de juiste NEN-normen en houden rekening met lokale bouwvoorschriften en elektrische codes.

Een doorgebrande meterkast als gevolg van een onjuiste installatie.

Risico's van zelfinstallatie

Veiligheidsrisico’s: Zelfinstallatie kan leiden tot ernstige gevaren, waaronder elektrische schokken of brand. Foutieve installatie kan ook toekomstige problemen met je elektrische systeem veroorzaken.

Garantie en verzekering: Onjuiste installatie kan de garantie van je laadpaal ongeldig maken en problemen met je huisverzekering veroorzaken.

Voordelen van een gecertificeerd installatiebedrijf

Deskundigheid en Veiligheid

Professionele installateurs hebben de kennis en ervaring om de laadpaal correct en veilig te installeren.

Garantie en Ondersteuning

Met een professionele installatie komt vaak een garantie op het werk en langdurige ondersteuning.

WATT laadpaal installatie

WATT een gecertificeerd installatiebedrijf.

Op zoek naar een professionele laadpaalinstallatie?

Wat kost het installeren van een laadpaal?

Bij het overwegen van de installatie van een laadpaal thuis, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van alle te verwachten kosten. Dit overzicht biedt een gedetailleerde uiteenzetting van de investeringen die je mogelijk moet maken.

Kosten van de laadpaal

Soorten Laadpalen

De prijs van laadpalen varieert sterk afhankelijk van het type en de functies. Offline laadpalen zijn meestal goedkoper, terwijl slimme laadpalen duurder zijn vanwege hun geavanceerde functies zoals app-integratie, zonnestroom functie en geautomatiseerde laadschema’s.

Met een offline laadpaal moet je rekening houden met gemiddeld €400 á €650 terwijl een slimme laadpaal gemiddeld tussen de €800 en €1200 kost.

Load Balancing

Een extra Load Balancing module voorkomt overbelasting van de woning doordat deze de stroom tussen het net en de laadpaal balanceert. Bij sommige laadstations is de Load Balancing al geïntegreerd in het apparaat, terwijl deze bij sommige modellen apart aangeschaft dient te worden.

Een aparte Load Balancing module kost gemiddeld €200,-

Installatiekosten

Elektrische Aanpassingen

 Afhankelijk van je huidige vermogen in de meterkast, moet je mogelijk je meterkast verzwaren of een apart circuit toevoegen. Deze aanpassingen kunnen variëren in kosten, afhankelijk van de complexiteit en arbeidsuren.

Arbeidskosten

De kosten voor een professionele installateur variëren ook.

Gemiddeld ligt de totale installatieprijs rond de €1200, afhankelijk van de te verrichten werkzaamheden.

Bijkomend materialen

Bedrading en Componenten

 Afhankelijk van de locatie van de laadpaal ten opzichte van je meterkas, kunnen extra bedrading en componenten nodig zijn. Dit kan een aanzienlijke kostenpost zijn, vooral als de afstand groot is.

Bereken eenvoudig jouw prijs.

Conclusie

Het kiezen en installeren van een laadpaal thuis is een belangrijke beslissing die zorgvuldige overweging vereist. Door de juiste keuzes te maken en te investeren in professionele installatie, kun je zorgeloos genieten van het gemak van thuis opladen.

Overweeg je een laadpaal thuis te installeren?

Neem contact met ons op voor deskundig advies en professionele installatiediensten. Heb je vragen of opmerkingen, we horen graag van je!