Laadpalen verplicht bij elke tien parkeerplaatsen .

Picture of James

James

Specialist in verduurzaming en elektrificatie.

Met de toenemende populariteit van elektrische voertuigen (EV’s) onder zakelijke gebruikers, ontstaat er een nieuwe uitdaging op de werkvloer: de behoefte aan voldoende laadpalen. Ondanks wettelijke normen die het aantal laadpalen per parkeerplaats voorschrijven, blijkt in de praktijk dat veel werkgevers hier nog niet aan voldoen.

Wettelijke vereisten voor laadpalen

Volgens de EPBD III-wetgeving moeten kantoorpanden met minstens tien parkeerplaatsen voorzien zijn van ten minste één laadpaal. Deze regel is van toepassing op zowel nieuwbouw als ingrijpend gerenoveerde kantoren. Echter, als de parkeerplaatsen alleen opnieuw worden bestraat, geldt deze wet niet. Desondanks raadt de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) werkgevers aan om zich hieraan te houden.

Dubbel laadstation Zakelijk

Laadpaal voor het bedrijf nodig?

Veranderingen op komst in 2025

Vanaf 2025 breidt deze verplichting uit naar alle kantoorpanden met meer dan 20 parkeerplaatsen, ongeacht of ze verbouwd of gerenoveerd worden. Dit geeft werkgevers nog enkele jaren om de benodigde infrastructuur aan te passen en om te voldoen aan de toekomstige eisen.

Kansen voor zakelijke modellen

Voor werkgevers kunnen laadpalen een interessante zakelijke kans vormen. Als de parkeergelegenheid en laadpalen buiten kantooruren beschikbaar gesteld worden aan derden, kan dit financieel aantrekkelijk zijn. Dit voordeel wordt nog groter als de energievoorziening gecombineerd wordt met zonnepanelen.

Advies van VZR

Jan van Delft, voorzitter van de VZR, benadrukt de noodzaak van een proactieve aanpak. Hij stelt dat de huidige infrastructuur vaak de beperkende factor is met de groei van EV’s. “Door nu te investeren in zowel laadpalen als zonnepanelen op het dak, kunnen bedrijven zelfs kosteneutraal laden aanbieden. Wacht niet tot het een verplichting is, maar begin nu al met de voorbereidingen,” adviseert Van Delft.

Zakelijke laadpaal instalaltie

Blijf op de hoogte

Voor zakelijke rijders die op de hoogte willen blijven van de laatste ontwikkelingen in de automotive sector, is aansluiting bij de VZR een waardevolle overweging. Het biedt toegang tot de nieuwste informatie en ondersteuning in deze snel evoluerende markt.

De toekomst van zakelijk rijden transformeert snel, mede door de toename van elektrische voertuigen. Het is daarom cruciaal voor werkgevers om nu te investeren in de juiste infrastructuur om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar biedt ook kansen voor nieuwe bedrijfsmodellen en duurzame ontwikkeling.

Ga voor een professionele laadpaalinstallatie

Een thuisbatterij heeft vele voordelen maar vereist technische installatiekennis. Ga voor een vakkundige installatie van WATT.