De voordelen van een thuisbatterij.

James

James

Specialist in verduurzaming en elektrificatie.
Thuisbatterij kopen?

Een thuisaccu, ook wel een thuisbatterij genoemd, is een systeem dat energie opslaat voor later gebruik. Dit kan bijzonder handig zijn in combinatie met zonnepanelen en/of een laadpaal voor elektrische voertuigen. In deze blog duiken we in de voordelen en de mogelijke besparingen van een thuisaccu, zowel met als zonder de aanvulling van zonnepanelen en een laadpaal.

Voordelen van een thuisbatterij

1. Energieonafhankelijkheid

Met een thuisaccu wordt je minder afhankelijk van het energienet. Je kunt de energie die je opwekt met zonnepanelen opslaan en gebruiken wanneer het jou uitkomt. Dit betekent dat je minder last hebt van stijgende energieprijzen.

2. Verhoging van het zelfverbruik

Energie die je opwekt, maar niet direct gebruikt, verkoop je normaal terug aan het net. Met een thuisaccu kun je deze energie zelf opslaan en gebruiken, wat je zelfverbruik aanzienlijk kan verhogen.

3. Back-up bij stroomuitval

Een thuisaccu kan als back-up dienen tijdens stroomuitvallen. Zo blijven essentiële apparaten werken, zelfs als de rest van de wijk zonder stroom zit.

4. Ondersteuning van het energienet

Thuisbatterijen kunnen bijdragen aan de stabilisatie van het energienet door energie op te slaan tijdens daluren en te leveren tijdens piekuren.

Thuisbatterij

Offerte voor een thuisbatterij met installatie?

Besparingen

Zonder zonnepanelen en laadpaal

Hoewel een thuisaccu zonder zonnepanelen of een laadpaal minder gebruikelijk is, kan het toch voordelen hebben. Door energie op te slaan tijdens daluren, wanneer de energieprijs lager is, en deze te gebruiken tijdens piekuren, kun je besparen op je energierekening. De besparingen hangen af van het verschil in energieprijs tussen dal- en piekuren, maar kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Met zonnepanelen

De combinatie van een thuisaccu met zonnepanelen biedt de grootste besparingspotentieel. Afhankelijk van de grootte van je zonnepanelensysteem, het verbruik van je huishouden, de capaciteit van de accu en de salderingsregeling, kun je jaarlijks tot wel €600 besparen door het verhoogde zelfverbruik van de opgewekte zonne-energie.

Met laadpaal

Voor bezitters van elektrische voertuigen kan een thuisaccu in combinatie met een laadpaal zorgen voor besparingen op het laden van de auto. Door de auto te laden met zelfopgewekte of goedkope energie uit de accu, kun je besparen op de kosten per kilowattuur. Afhankelijk van het aantal gereden kilometers en de energieprijzen kan dit honderden euro’s per jaar schelen.

WATT zakelijke laadpaal

Conclusie

Een thuisaccu biedt aanzienlijke voordelen en besparingen, vooral in combinatie met zonnepanelen en/of een laadpaal. De exacte besparingen hangen af van verschillende factoren, zoals de energieprijzen, het verbruik en de capaciteit van de thuisaccu. Door slim gebruik te maken van een thuisaccu, kun je jouw energierekening verlagen, je CO2-voetafdruk verminderen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

 

Overweeg je een thuisaccu te installeren?

Een thuisbatterij heeft vele voordelen maar vereist technische installatiekennis. Ga voor een vakkundige installatie van WATT.